Wiele osób uważa szczypiorek za jeden z lepszych i smaczniejszych dodatków do różnorakich dań. Mają oczywiście racje, gdyż każde danie, które będzie nim w większym lub mniejszym stopniu urozmaicone, nabiera niesamowitego posmaku. Ale szczypiorek to nie tylko dodatek do potraw. To również kopalnia wartości odżywczych, jak i produkt, który ma bardzo duże właściwości lecznicze.
Wartości odżywcze szczypiorku
Szczypior używany był już za czasów średniowiecza i jego fenomen przetrwał aż do dnia dzisiejszego. Wiele osób uważa, że bardzo istotny wpływ mają jego wartości odżywcze, jakie w sobie posiada.
Szczypiorek znany jest z tego, że posiada bardzo niski stan kaloryczności. Posiada on w sobie również ogromną liczbę witamin, które w mniejszym lub większym stopniu wpływają pozytywnie na organizm. Można w nim również znaleźć różnorakie węglowodany i błonnik.
Dodatkowo zawiera w sobie spore ilości minerałów, takich jak fosfor, magnez, sód, wapń, żelazo, cynk, miedź. Na uwagę zwraca fakt, że nie posiada w sobie ani krzty cholesterolu, co jest niezwykle ważne.
Szczypiorek i właściwości lecznicze
Tak duża liczba wartości odżywczych, jakie szczypiorek posiada, sprawia, że w wielu dziedzinach medycznych działa szczególnie leczniczo.
Wzmacnianie kości i układu nerwowego
W bardzo dużym stopniu wpływa on na wzmacnianie kości. To także doskonały produkt, wpływający na układ nerwowy. Swoje zastosowanie ma również w procesie odporności, dzięki dużej ilości witaminy C, którą w sobie posiada.
Idealny dla oczu
Szczypiorek znakomicie odnajduje się również jako pomoc dla oczu. Zawartość karotenoidów wpływa na ochronę wzroku, i w dużym stopniu hamuje pojawienie się zaćmy lub zwyrodnienia plamki żółtej.
Właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne
Posiada on również właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. To wszystko dzięki allicynie, którą ma w sobie. Hamuje ona wzrost bakterii patogennych.
Właściwości przeciwnowotworowe
Jednym z ważniejszych plusów tego zdrowotnego produktu, jest posiadanie przez niego właściwości przeciwnowotworowych. Zawarte w nim związki siarki w wielu przypadkach blokują tworzenie się komórek nowotworowych, i przyczyniają się do ich śmierci. W dużym stopniu zmniejsza to wystąpienie raka żołądka lub prostaty.
Szczypiorek to produkt, który powinien mieć w swoim domu każdy. Nie tylko będzie służył jako pyszny dodatek do potraw, ale przede wszystkim pozwoli w mniejszym stopniu martwić się o zdrowie, gdyż znając jego właściwości lecznicze i spożywając go w odpowiednich rozmiarach, wzmacnia się organizm i pozwala mu się spokojnie pracować, ciesząc się dzięki temu pełnią zdrowia.